28. tammikuuta 2015

Tähderuokaa: täytetyt munakoisot

En nyt onnistukaan kirjoittamaan tiedostamisesta (siis lähinnä oman arkipäivän toiminnan tarkkailusta), kun läksinkin kylään kissahoitajaksi. Mutta onhan noita aiheita – ja yksi, joka aiheuttaa useinkin päänvaivaa, on ruuan hävikki.

Valtavat määrät, kolmas-osasta puoleen, ruuasta menee maailman laajuisesti hukkaan, joko kotitalouksissa tai sitten ketjun muista lenkeistä. Ja hukkaan heitetyn ruuan tilalle ostetaan, ja tuotetaan, lisää ruokaa, joten ruokaa joudutaan tuottamaan, ja ostamaan, ylimääräisesti oikeaan tarpeeseen nähden. Ja kun muutenkin maata ja kaikkia resursseja on niukasti, niin hei, eikö voitaisi vähän petrata... Hävikki onkin siitä mukava ongelma, että sille pystyy tekemään heti ja ihan itse jotain, poistamaan jopa kokonaan omalta osalta.

Kotona syntyvälle hävikille on vaikka mitä syitä, alkaen siitä, että ei tunneta ruokien säilyvyys merkintöjä tai ei luoteta omaan nenään aina lasten (tai omaan) nirsouteen asti. Minä kuvittelin, etten varmaankaan heitä juurikaan ruokaa roskiin, mutta asiaa taas tarkasteltuani huomasin, että kyllähän sitä menee ja ihan tarpeettomastikin. Kätevää olisi, jos olisi eläimiä, jotka hoitelisivat pahat ruuat parempiin suihin – mutta sitä odotellessa: miten ruokahävikkiin voisi puuttua kotona?


Olen huomannut, että ruokakaappeihin kertyy kaikenlaisia aineksia, joista harvemmin tekee mitään ja usein sitä vaan ostaa jotain uutta, jota juuri silloin tekee mieli. Samalla tavalla jääkaapissa pilaantuu puoliksi käytettyjä tuotteita. Eli kaappien tarkastus ennen kauppaan lähtöä – tai ehkä jo ruokalistaa(!!) suunnitellessa (niin, ruokalistankin suunnittelu vähentää osaltaan hävikkiä, niin peri... vanhanaikaiselta (?) kun se kuulostaakin, se on hyvä keino käyttää ruokaa vähän järkevämmin). Tässäpä haastetta täällä kylässä ollessani; jospa käyttäisi jo olemassa olevia aineksia, eikä kävisi kaupassa...? Vaan taitaisi tulla liian helppo haaste, kun olen yksin ja yhdestä, kahdesta ruuasta riittää koko viikoksi. Mutta kotona voisin jatkaa; kehitellä aterioita jonkun olemassa olevan aineksen ympärille...

Liian suurten ruokamäärien valmistaminen,  että samaa syö monta päivää, ei myöskään ole hyvä, ruoka saattaa mennä jo loppuviikosta pilalle – tai vähintään on niin kyllästynyt, että ruoka tekee jo siksikin mieli heittää pois. Tälläiseen pakastaminen on hyvä, ja toisaalta sieltä löytää siten laiskuuden hetkellä nopeaa syötävää. Pakastankin nykyään vähän kaiken, mikä uhkaa jäädä syömättömäksi – tosin ei se pakastaminenkaan liene kovin ympäristöystävällistä, vaan vie paljon energiaa. Parempi olisi edelleen yrittää syödä se, mitä on...hmm. Ja pakastimen antimiakin on syytä aika-ajoin tarkastaa ja syödä pois, eikä vain niitä säilöä – tuttua sekin.

Näiden keinojen lisäksi vanhaksi uhkaavasti meneviä tuotteita voi sirotella erilaisiin ruokiin. Kaikenlaiset vanhat maitotuotteet piilotan leipätaikinaan. Leivänkannikat (eikö oikeesti voi niitä kantapaloja koskaan syödä?) kelpaavat moneen ruokaan täyteaineeksi. Ja mikään minkä päällä on vanhoja juuston jämiä, ei voi olla pahaa. Näihin liittyen:

Tähteillä täytetyt munakoisot

yksi munakoiso
n ½ tölkkiä tomaattimurskaa – tai oikeita tomaatteja, jos sattuvat olemaan menossa vanhaksi
oliiveja tai kapriksia (ne purkinpohjat)
pakastemaissia
leivän kannikoita
öljyä ½ dl (munakoisojen voiteluun ja täytteeseen)
mitä sopivaa nyt kaapissa sattuu olemaan
juustonpaloja, tuorejuuston jämät, ranskankermaa tms.
ehkä vähän ketsuppia
oreganoa


Halkaistaan munakoisot ja koverretaan munakoisojen keskelle allas, koverrettu sisus pilkotaan ja sekoitetaan muiden ainesten kanssa tahnamaiseksi jutuksi(tomaattimurskaa riittävästi, ettei tule liian kuivaa). Täytetään öjytyt munakoisot tahnalla, ripotellaan päälle vielä juustoa. Paistetaan 225 C 30-40 min, kunnes munakoiso on pehmeä. (Ja oikeastaan tätä ruokaa voi tehdä jopa ilman munakoisoa: täyteaineet vain uunivuokaan, ehkä vähän enemmän tomaattia tai tuorejuustoa tms. On vähän kuin köyhä pitsa...:)

Oli hyvää, niin hyvää, ettei edes kuvaa kerennyt ottaa kuin jälkikäteen.



Jälkkäriksi voi sekoittaa smuutien kaikista vähän ylikypsistä hedelmistä ja edellisvuoden marjoista.

P.S. lisätietoa ruokahävikistä esim. täältä:

Kauppakassista kaatopaikalle, ruokahävikki kotitalouksissa,Silvennoinen ym. 2013: http://jukuri.mtt.fi/bitstream/handle/10024/481106/mttraportti104.pdf

Tai koko ruokaketjun osalta: Ruokahävikki suomalaisessa ruokaketjussa, Silvennoinen ym. 2012, http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti41.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti